Caracteristici ale dezvoltării și tratamentului formei calculoase de inflamație a prostatei

Prostatita calculoasă este un tip de inflamație bacteriană cronică. Se caracterizează prin formarea de incluziuni pietroase în acini și canale ale glandei prostatei. Forma se caracterizează printr-un curs sever și este cel mai dificil de tratat.

Clasificarea prostatitei

Adesea, formațiunile de până la 2, 5 cm în dimensiune sunt detectate la bărbații în vârstă cu prostatita cronică. Aceste pietre, deși de dimensiuni mici, se comportă uneori latent; sunt descoperite întâmplător în timpul unei examinări înainte de recrutarea în armată, în timpul unei examinări trimise de un terapeut cu trimitere pentru un alt diagnostic sau la o programare preventivă la pacienții mai în vârstă. Examenul digital determină tuberozitatea și îngroșarea glandei prostatei, ceea ce indică prostatita calculoasă.

Prostatita este un termen general pentru boala glandei prostatei. În funcție de cauza care a provocat-o, patologia este împărțită în mai multe forme. Prostatita infecțioasă acută apare brusc și este marcată de temperaturi ridicate, dureri în zona inghinală, spate, dificultăți la urinare, ejaculare și sânge în urină. În cazurile severe, uneori necesită spitalizare.

Prostatita cronică cauzată de microflora bacteriană se caracterizează prin aceleași simptome, dar manifestarea lor nu este atât de pronunțată. Se observă hematospermie și nicturie. În astfel de condiții, se formează prostatita calculoasă.

Prostatita cronică nespecifică este cel mai frecvent tip, care are un semn de diagnostic caracteristic: nu există bacterii în secreția glandei prostatei.

simptome de prostatita calculoasă

Această formă a bolii este dificil de tratat; ajutorul vizează mai mult ameliorarea simptomelor decât vindecarea completă. Motivele apariției sale nu sunt complet clare.

Caracteristicile leziunilor calculoase ale prostatei

Tipul de prostatita calculoasă este tipic pentru bărbații în vârstă. Glanda prostatică nu conține pietre dure tipice rinichilor. Pietrele de prostată sunt depozite fibroase în țesuturile sale cu cationi de calciu. Stagnarea secrețiilor în canale stimulează aderența celulelor epiteliale și a limfocitelor cu formarea de corpi amiloizi. Când prostata devine inflamată, acestea au tendința de a crește, însoțite de durere, dificultăți la urinare și alte simptome caracteristice infecției. Blocarea canalelor și deteriorarea membranelor mucoase necesită intervenția imediată a unui medic urolog.

Cauze

Leziunea calculoasă este o formă avansată de prostatita cronică, pe care bărbatul a tratat-o conform principiului „va dispărea de la sine". Cauza inflamatiei prostatei este o infectie care patrunde in acest organ din vezica urinara, uretra, rect, prin vasele de sange si limfatice. Pietrele în sine au 2 moduri de apariție:

 • congestie (refuzare a scurgerii secrețiilor de prostată);
 • reflux de urină din uretră în canalele glandei prostatei.

Încălcarea fluxului de secreții în timpul producției normale însoțește boli precum adenomul, cancerul de prostată, prostatita acută, cronică (neinfectată și bacteriană). Ca urmare a leziunilor, leziunilor chirurgicale ale organelor genitale, cateterizării vezicii urinare, urolitiază și inflamației frecvente a sistemului genito-urinar, sfincterul uretral poate fi afectat. Inelul muscular slăbește la joncțiunea ductului de prostată în uretră, are loc refluxul de urină și, ca urmare, apare prostatita calculoasă.

Simptome

Boala se manifestă individual la fiecare om.

Cu toate acestea, simptomele inițiale primare și secundare ale prostatitei calculoase sunt adesea similare.

Primar Secundar
Durere în abdomenul inferior, care iradiază spre scrot, spate, picioare Iritabilitatea crește
Incontinență urinară, arsuri în uretră, perineu Dureri de cap frecvente
Dureri după exerciții, act sexual, urinare Insomnie
Scăderea apetitului sexual Slăbiciune generală
Sânge în spermă Creșterea temperaturii la 37, 5, frisoane
Urinare frecventa Scăderea capacității de muncă
Erecția prelungită de noapte, absența ei, ejacularea accelerată Depresie

Diagnosticare

Tratamentul patologiei trebuie efectuat după diagnosticul de către un specialist - urolog. Cea mai revelatoare și dovedită metodă este examinarea digitală a prostatei.

diagnosticul de prostatita calculoasă

Există o serie de metode instrumentale mai moderne:

 • CT (tomografie computerizată);
 • Ultrasunete (diagnostic cu ultrasunete);
 • RMN (imagini prin rezonanță magnetică).

Prin toate tipurile de diagnosticare, medicul determină prezența conglomeratelor, cantitatea, dimensiunea și posibila proveniență a acestora.

Testele de laborator vor ajuta la identificarea semnelor și a gradului de inflamație:

Analiză Indicatori caracteristici
Analize generale de sânge Creșterea VSH, leucocitoză
Analiza secrețiilor prostatei Apariția corpurilor amiloide, a leucocitelor, a epiteliului crescut
Analiza generală a urinei Cantitatea de proteine, leucocite, celule epiteliale, celule roșii din sânge și sare este crescută.
Spermograma Scăderea activității și cantității spermatozoizilor. Analize de sânge
PSA Niveluri crescute de antigen specific prostatic


Este convenabil dacă examinarea este efectuată într-o clinică care are la dispoziție tot ceea ce este necesar pentru diagnostic și tratament.

Tratament complex

Când, după toate cercetările necesare, a fost stabilit un diagnostic, se planifică tratamentul care vizează toate părțile procesului patologic.

Umflarea, inflamația, congestia pelvină, tulburările nervoase și erectile sunt tratate simultan, eliminând disconfortul și durerea.

Este indicată terapia cu agenți antibacterieni cu corectarea microflorei intestinale; pentru alergii, prescrierea medicamentelor din grupul antihistaminicelor. Prostatita este tratată de un medic, luând în considerare patologiile concomitente, compatibilitatea individuală pentru recuperarea chirurgicală de succes sau remisiunea pe termen lung.

Atenţie! Dacă procesul este cronic, tratamentul prostatitei calculoase exclude masajul prostatei.

Medicamente

Abordarea medicală implică utilizarea unor medicamente eficiente. Cineva cumpără un supliment alimentar scump făcut din scoarță de palmier tropical. Supozitoarele cu substanța ichthammol, supozitoarele și sticlele cu ulei de semințe de dovleac sunt sigure și accesibile.

Tratamentul prostatitei calculoase include terapia care vizează eliminarea inflamației, reducerea hiperplaziei de prostată cu medicamente tradiționale, precum și medicamente preparate din plante, remedii homeopate:

 • sulfonamide;
 • antibiotice;
 • medicamente homeopate;
 • medicamente care reduc hiperplazia;
 • preparate cu acizi;
 • alfa-blocante;
 • supozitoare și tablete;
 • analgezice.

Numai un specialist știe cum să trateze prostatita calculoasă, ce remediu eficient să folosească, cât timp să folosească medicamentul potrivit. Este posibil să se vindece un proces cronic până la o stare de remisie pe termen lung cu abordarea corectă, fără a întrerupe tratamentul la primele semne de diminuare a simptomelor.

Fizioterapie

Procedurile fizioterapeutice pentru diagnosticarea prostatitei cronice calculoase sunt limitate și sunt de natură auxiliară.

Ele sunt prescrise împreună cu medicamente antibacteriene și includ următoarele metode:

 • magnetoterapie;
 • electroforeză;
 • EHF – terapie;
 • inductotermie;
 • terapie cu laser.

Scopul lor este de a elimina congestia în organele pelvine și de a îmbunătăți pătrunderea substanțelor medicinale.

După ședințele de tratament, fluxul limfei din prostată este optimizat, iar secreția de secreții de prostată este normalizată.

De asemenea, pentru a influența pietrele, se utilizează metoda litotripsiei cu unde de șoc fără utilizarea anesteziei și anestezicelor.

prevenirea prostatitei calculoase

Interventie chirurgicala

Ce ar trebui să faceți când metodele conservatoare de terapie nu aduc remisiunea dorită în două-trei luni? Ca și în cazul urolitiază (urolitiază), pietrele de prostată sunt diferite ca natură și caracteristici structurale. Dacă prostatita cronică calculoasă este reprezentată de pietre de calciu care trebuie îndepărtate, spitalizarea și intervenția chirurgicală sunt indicate sub formă de:

 • rezecția prostatei;
 • prostatectomie.

Cu acest diagnostic, tratamentul medicamentos este însoțit de efectul unui laser de joasă frecvență asupra glandei prostatei. Elementele de oxalat, fosfat și urat pot fi zdrobite. Procedura este sigură și nedureroasă. Pietrele sunt distruse și îndepărtate treptat din corp sub formă de nisip. Terapia cu laser este o metodă convenabilă, relativ nouă.

etnostiinta

O abordare integrată pentru tratarea bolii de prostată implică metode tradiționale. Supozitoarele antiinflamatorii din extract de propolis sunt utilizate pe cale anală.

Sub supravegherea unui medic, se folosește un curs de consum de pepeni, pepeni și decoct de măcese pentru a elimina nisipul din tractul urinar. Pentru a preveni formarea pietrelor, pacientul poate lua suc proaspăt din sparanghel, morcovi, sfeclă și castraveți, ajutând la eliminarea excesului de proteine din organism.

Rețetele pentru infuzii cu apă de sunătoare, calamus și plante medicinale vor crește potența. Dorința masculină și tonusul general sunt stimulate de o infuzie de vodcă din rădăcini de Eleutherococcus, semințe de dovleac bogate în zinc și fructe de mango.

tratament popular pentru prostatita calculoasă

Prevenirea prostatitei calculoase

Toată lumea ar trebui să-și amintească că sănătatea depinde în mare măsură de stilul de viață. Urmărirea recomandărilor propuse va permite unui bărbat să-și mențină o sănătate bună la bătrânețe.

 1. Respingerea obiceiurilor proaste.
 2. O noapte completă de odihnă.
 3. Încălziri regulate în timpul muncii sedentare.
 4. Compensarea dezechilibrului de vitamine și microelemente din organism, luând antioxidanți.
 5. Viață sexuală stabilă cu un partener obișnuit.
 6. Ar trebui să excludeți din produsele alimentare varza, leguminoasele, hreanul, ceapa și ridichile.

După patruzeci de ani, se recomandă o programare preventivă la un urolog aproximativ o dată pe an pentru a identifica semnele bolilor genito-urinale, inclusiv prostatita calculoasă. Examinarea poate fi efectuată fie la locul de reședință, fie la alegerea pacientului.

Ignorarea semnalelor de alarmă ale corpului sugerează complicații:

 • disfuncție erectilă;
 • imposibilitatea concepției;
 • abces de prostată;
 • paraproctită.

Prognosticul este reconfortant pentru cei care înțeleg: tratamentul glandei prostatei va fi lung și dificil.

Utilizarea măsurilor preventive va ajuta la evitarea bolii. Dacă examinarea dezvăluie această problemă, medicii au o gamă largă de cunoștințe, capacitatea de a efectua diagnostice complexe și de a determina tipul de tratament pentru fiecare caz specific. O opțiune neglijată nu este, de asemenea, un motiv de panică, ci mai degrabă un semnal pentru a căuta urgent ajutor calificat.